Natura: Sală de clasă

Natura: Sală de Clasă

Natura: sală de clasă” – proiect de educație incluzivă prin tehnologie digitală și ateliere senzoriale

Natura: Sală de clasă” este un proiect ce oferă copiilor cu deficiențe de vedere, acces la materiale de studiu digitale și tactile, adaptate nevoilor și capacității lor de înțelegere prin intermediul platformei multisenzoriale www.idea-isa.ro. Implementat la nivel național în cele mai importante 7 școli speciale dedicate, proiectul face parte din conceptul educație alternativă incluzivă Educatedra, lansat în 2020 de Asociația Club Sportiv Tandem Arena.

20 de lecții interactive despre plante și animale din fauna și flora națională au fost documentate în cadrul proiectului. Create împreună cu muzeografii bacăuani, specialiști în botanică și zoologie, acestea vor fi disponibile gratuit pe platforma www.idea-isa.ro. Materialele combină texte cu caractere variabile, fișiere audio-video cu conținut educațional și planșe tactile cu ilustrații în relief. Astfel, cu ajutorul tehnologiei, copiii pot învăța interactiv, bazat pe experiențe auditive și tactile, fapt care îi ajută să exploreze și să înțeleagă mai ușor lumea înconjurătoare. 

Caravana de ateliere Natura: sală de clasă”, organizată în parteneriat cu Complexul Muzeal de Științele Naturii Ion Borcea”, Muzeul Zoologic al Universității Babeș Bolyai din Cluj și Muzeul Național de Științe ale Naturii “Grigore Antipa” din București este a doua componentă practică din proiect. Astfel, pentru membrii comunităților de copii cu deficiențe de vedere din Bucuresti, Buzău, Bacău, Cluj Napoca și Târgu Frumos, lecțiile de botanică și zoologie sunt interactive și experiențiale iar copiii fac cunoștință cu plante din flora națională: ghiocel, afin, tisă sau animale din fauna României: rădașcă, pelican sau lup.

Proiectul Natura: Sală de clasă” a fost posibil prin intermediul unui grant în valoare de 124.800 lei, sumă acordată de Fundația Orange în cadrul programului Lumea prin Culoare și Sunet”, cel mai mare fond de finanțare dedicat persoanelor cu deficiențe de vedere/auz din România. 

Lansarea proiectului la Complexul Muzeal de Științele Naturii “Ion Borcea” din Bacău