Proiectul Tandem Navigator se desfăşoară în perioada iulie 2015 – iulie 2016 în parteneriat cu Clever Taxi şi este finanţat de ING Bank. Acesta este primul proiect din România de mobilitate urbană destinat persoanelor cu deficienţe de vedere care se bazează pe utilizarea smartphone-ului.
Proiectul My Way Smart își propune să ofere persoanelor cu deficienţe de vedere un instrument bazat pe noile tehnologii care să le înlesnească deplasarea în mediul urban.
Scopul si obiectivele proiectului
Proiectul constă în dezvoltarea unei aplicații GPS pe platformele iOS şi Android care utilizează hărți nonvizuale având o interfață accesibilă.
Un alt obiectiv al proiectului este acela de a crește nivelul de cunoaștere a mediului urban prin cartografierea şi stocarea într-o bază de date a 2500 de puncte de interes public din București.
O platformă web CMS capabilă să asigure managementul pentru 350.000 iBeaconi
O aplicație GPS pietonal (Tandem Navigator) și un server pe care sunt încărcate trasee predefinite cu aproximativ 2500 de coordonate GPS
O rețea stradală de iBeaconi amplasați pe diferite elemente din spațiul public pietonal
- Oferă utilizatorului informații suplimentare descriptive cu rol de orientare și ghidare.
- Utilizatorul primeste coordonatele gps ale locului în care un iBeacon este instalat, având astfel posibilitatea comandării unui taxi prin intermediul aplicației Clever Taxi.
- Pe măsură ce rețeaua va fi dezvoltată, aceasta va deveni un instrument de analiză cu privire la zonele din oraș care sunt utilizate mai mult de către beneficiari, clădiri de interes public, gradul de utilizare a unor servicii publice, etc.
d. Prin parteneriatul derulat cu Administrația Străzilor se va încerca semnalizarea prin instalarea de iBeaconi a zonelor în care se desfășoară lucrări la nivelul asfaltului, schele de construcții, etc. Astfel rețeaua va putea îndeplini o funcție de semnalizare de urgență a unor zone care prezintă astfel de pericole.
Folosind GPS-ul telefonului
de exemplu: magazin de pâine
Când utilizatorul ajunge la destinație, el va adăuga un ultim punct de interes și va finaliza traseul. Odată salvat, traseul va conține setul de coordonate GPS pentru toate punctele de interes salvate, împreună cu descrierea lor. De fiecare dată când utilizatorul ajunge în vecinătatea unui punct de interes telefonul verbalizează descrierea acestuia și direcția în care utilizatorul trebuie să se întoarcă pentru a ajunge la următorul punct de interes folosind ca indicator de direcție poziția limbilor pe fața ceasornicului. În acest fel 12:00 reprezintă direcția drept înainte, 3:00 direcția 90 de grade la dreapta etc.
de exemplu: „Magazin de pâine. Următorul punct de interes intersecția cu strada X, 200 m, 9:00”.
Telefonul așteaptă ca utilizatorul să schimbe direcția și va începe să vibreze atunci când el este îndreptat cu fața în direcția corectă pentru a ajunge la următorul punct de interes. În acest fel, traseul poate fi parcurs de câte ori este nevoie de la început la sfârșit sau în sens invers, cu opțiunea de a alege un punct de interes din interiorul unui traseu și de a continua de-acolo. Există un meniu special pentru aceasta „Caută următorul punct de interes”, care va face o listă a tuturor punctelor de interes din vecinătate (distanța de căutare este stabilită de către utilizator). Această căutare va produce o listă a punctelor de interes împreună cu traseele cărora acestea le aparțin, utilizatorul putând alege traseul dorit. În acest fel, traseele pot fi parcurse chiar și de la jumătatea lor sau din orice punct al lor sau un traseu poate fi repornit după o pauză.