TANDEM NAVIGATOR

Proiectul Tandem Navigator se desfăşoară în perioada iulie 2015 – iulie 2016 în parteneriat cu Clever Taxi şi este finanţat de ING Bank. Acesta este primul proiect din România de mobilitate urbană destinat persoanelor cu deficienţe de vedere care se bazează pe utilizarea smartphone-ului.

Proiectul My Way Smart își propune să ofere persoanelor cu deficienţe de vedere un instrument bazat pe noile tehnologii care să le înlesnească deplasarea în mediul urban.

Scopul si obiectivele proiectului

Proiectul constă în dezvoltarea unei aplicații GPS pe platformele iOS şi Android care utilizează hărți nonvizuale având o interfață accesibilă.

Un alt obiectiv al proiectului este acela de a crește nivelul de cunoaștere a mediului urban prin cartografierea şi stocarea într-o bază de date a 2500 de puncte de interes public din București.

Tandem Navigator Tandem Navigator este un sistem activ cu capabilități atât de creare a unui traseu pietonal de la punctul de plecare la cel de destinație, cât și de semnalizare a unor obstacole și puncte de interes din spațiul public. Sistemul cuprinde:
O platformă web CMS capabilă să asigure managementul pentru 350.000 iBeaconi
O aplicație GPS pietonal (Tandem Navigator) și un server pe care sunt încărcate trasee predefinite cu aproximativ 2500 de coordonate GPS
Aceasta va fi dezvoltată prin adăugarea unui modul de interogare a iBeaconilor și prin integrarea unei baze de date care  va conține coordonatele GPS ale stațiilor de transport în comun din Bucuresti. Rezultatul ar fi astfel un sistem alternativ de informare cu privire la stația următoare și la legaturile posibile cu alte linii de transport din aceeași stație. In acest fel se va inlocui sistemul audio intern din mijloacele de transport, care fie nu funcționează, fie funcționează decalat, creând dificultăți pentru deficienții de vedere.
O rețea stradală de iBeaconi amplasați pe diferite elemente din spațiul public pietonal
Această rețea are functionalități multiple:

  1. Oferă utilizatorului informații suplimentare descriptive cu rol de orientare și ghidare.
  2. Utilizatorul primeste coordonatele gps ale locului în care un iBeacon este instalat, având astfel posibilitatea comandării unui taxi prin intermediul aplicației Clever Taxi.
  3. Pe măsură ce rețeaua va fi dezvoltată, aceasta va deveni un instrument de analiză cu privire la zonele din oraș care sunt utilizate mai mult de către beneficiari, clădiri de interes public, gradul de utilizare a unor servicii publice, etc.

d. Prin parteneriatul derulat cu Administrația Străzilor se va încerca semnalizarea prin instalarea de iBeaconi a zonelor în care se desfășoară lucrări la nivelul asfaltului, schele de construcții, etc. Astfel rețeaua va putea îndeplini o funcție de semnalizare de urgență a unor zone care prezintă astfel de pericole.

Despre aplicaţia Tandem Navigator Există două metode pentru a crea trasee personalizate
Folosind GPS-ul telefonului
Acuitatea GPS-ului telefonului este de aproximativ 10 m și poate fi folosit pentru călătoriile zilnice pe stradă. Prima dată când utilizatorul parcurge traseul el va crea puncte de interes pe drumul său (spre exemplu magazin, colț de stradă, intersecție, obstacol etc.). Aceasta se realizează pur și simplu prin scuturarea telefonului, acțiune care deschide un meniu unde utilizatorul poate introduce o descriere a punctului de interes.

de exemplu: magazin de pâine

Când utilizatorul ajunge la destinație, el va adăuga un ultim punct de interes și va finaliza traseul. Odată salvat, traseul va conține setul de coordonate GPS pentru toate punctele de interes salvate, împreună cu descrierea lor. De fiecare dată când utilizatorul ajunge în vecinătatea unui punct de interes telefonul verbalizează descrierea acestuia și direcția în care utilizatorul trebuie să se întoarcă pentru a ajunge la următorul punct de interes folosind ca indicator de direcție poziția limbilor pe fața ceasornicului. În acest fel 12:00 reprezintă direcția drept înainte, 3:00 direcția 90 de grade la dreapta etc.

de exemplu: „Magazin de pâine. Următorul punct de interes intersecția cu strada X, 200 m, 9:00”.

Telefonul așteaptă ca utilizatorul să schimbe direcția și va începe să vibreze atunci când el este îndreptat cu fața în direcția corectă pentru a ajunge la următorul punct de interes. În acest fel, traseul poate fi parcurs de câte ori este nevoie de la început la sfârșit sau în sens invers, cu opțiunea de a alege un punct de interes din interiorul unui traseu și de a continua de-acolo. Există un meniu special pentru aceasta „Caută următorul punct de interes”, care va face o listă a tuturor punctelor de interes din vecinătate (distanța de căutare este stabilită de către utilizator). Această căutare va produce o listă a punctelor de interes împreună cu traseele cărora acestea le aparțin, utilizatorul putând alege traseul dorit. În acest fel, traseele pot fi parcurse chiar și de la jumătatea lor sau din orice punct al lor sau un traseu poate fi repornit după o pauză.

Folosind GPS-uri de înaltă precizie
Acestea sunt dispozitive portabile care au propriul lor sistem de operare și o acuitate a coordonatelor GPS mai mică de 1 m. Ele vor fi folosite în special pentru cartografierea punctelor de interes public și nu de interes personal, cum ar fi trecerile de pietoni, stațiile RATB, intrări în clădiri publice, bancomate. Odată mapate, aceste puncte vor avea atașată o scurtă descriere și vor fi introduse în baza de date de pe server. Aceste puncte pot fi integrate în traseele personalizate într-o manieră similară cu cea descrisă mai sus. Funcționalitatea va include opțiunea de chemare a unui taxi. Aceasta permite utilizatorului să cheme un taxi chiar dacă nu cunoaște locația precisă unde se află, coordonatele GPS fiind trimise direct aplicației Clever Taxi. MyWay Smart include un server cloud de unde utilizatorii își pot descărca hărți foarte precise conținând locații importante mapate cu GPS urile de înaltă precizie. Acest server va conține şi traseele personalizate încărcate de către utilizatori. Trebuie notat faptul că utilizatorul poate crea trasee personalizate și de asemenea poate face schimb de trasee cu alți utilizatori sau poate importa trasee prestabilite de pe serverul proiectului.
În acest mod, persoanele cu deficiențe de vedere vor beneficia de un dispozitiv care le va îmbunătăți abilitatea de a călători ne acompaniați chiar și pe trasee noi.