
Scurtă prezentare a Asociației Tandem
Asociația Tandem are ca scop facilitarea procesului de integrare socială a persoanelor nevăzătoare sau cu deficiențe de vedere.
Acest proces începe prin accesibilizare – crearea unui mediu adaptat nevoilor persoanelor nevăzătoare sau cu deficiențe de vedere. Fie că vorbim despre o plimbare prin oraș, despre accesul la metode de educație alternativă sau la servicii publice și juridice, este important ca acestea să fie ușor de folosit (și) de către persoanele cu dizabilități.
Unul dintre atuurile Asociației Tandem este acela că a fost înființat și este condus de o persoană nevăzătoare, care înțelege mai ușor problemele specifice persoanelor cu acest tip de dizabilitate. Celălalt atu sunt oamenii – persoane tipice sau nevăzătoare – care lucrează neobosit pentru ca lumea din jurul nostru să devină una accesibilă tuturor.
Suntem de părere că indivizii au abilități și nevoi specifice, dar și puncte comune. Tandem se orientează, ca strategie, pe valorificarea abilităților specifice persoanelor cu dizabilități și astfel, dezvoltarea personală a acestora, dar și a comunității ca întreg.
Unul din principiile de bază pe care am construit această asociație este cel de individ și nu de colectivitate – când vorbim despre integrare vorbim despre oameni. Oamenii au întotdeauna nevoi specifice dar și puncte comune. Ceea ce îi definește îi și apropie, iar accentul trebuie să cadă pe abilități, nu pe nevoi.
Despre integrare
Integrarea reprezintă un deziderat al asociației Tandem. Un soi de combustibil, ce alimentează multitudinea de proiecte și programe la care lucrăm. Așa cum o vedem noi, integrarea se referă la dialogul dintre oameni și la accesul fiecăruia la realitatea socială a celuilalt. Este un proces de învățare continuă, bilateral, în care sunt angrenate persoane tipice și persoane cu dizabilități, deopotrivă.
Care este scopul? O lume care, accesibilizată, devine locuibilă și potrivită (și) persoanelor cu dizabilități. O lume în care persoanele tipice învață cum să se raporteze la un subiect, cum să îl abordeze. O lume fără conuri de umbră în care diverse persoane, cu diverse nevoi, să fie aruncate în mod constant.
Integrarea persoanelor cu dizabilități este un proces care presupune atingerea următorilor pași:
- Mobilitate
- Acces la educație
- Acces informatic și tehnologic
- Acces la cultură
Integrarea este un drum lung, dar încăpător. Să mergi singur pe drumul acesta înseamnă să mergi în zadar. Împreună, însă, ne facem viața mai frumoasă și mai ușoară. Acest proces cuprinde mai mulți pași, iar primul pas pe drumul către integrare este posibilitatea oamenilor de a ieși dintr-un spațiu închis și de a se întâlni cu celălalt.

Principii esențiale
Principii esențiale în cadrul proiectului de integrare a persoanelor cu dizabilități:
Integrare. Un cuvânt atât de des auzit, dar atât de dificil de surprins în cuvinte și definiții potrivite. Ce înseamnă integrarea? Cui i se adresează și cum se întâmplă ea? Pe cine integrăm, unde și, cel mai important, de ce?
Răspunsurile par să curgă lin. Integrarea este importantă atât pentru dezvoltarea comunității, cât și pentru creșterea calității vieții fiecărui individ în parte.
Fiecare om are nevoile sale specifice, are lucrurile pe care le poate oferi lumii; într-un grup de oameni poți găsi pasiuni comune, dar și o diversitate de interese și activități, pasional argumentate.
Integrarea se referă la dialogul dintre oameni și la accesul fiecăruia la realitatea socială a celuilalt. Este un proces de învățare continuă. Care este scopul? O lume care, accesibilizată, devine locuibilă și potrivită (și) persoanelor cu dizabilități. O lume în care persoanele tipice învață cum să se raporteze la un subiect, cum să îl înțeleagă și cum să ajute la crearea unei comunități adresate tuturor. O lume fără conuri de umbră în care diverse persoane, cu diverse nevoi, să fie aruncate în mod constant.