Activităţile desfăşurate de Asociaţia Tandem până în prezent

Acestea au fost îndreptate în special în direcţia promovării sporturilor în echipe mixte, alcătuite din sportivi cu dizabilităţi şi sportivi valizi. Credem că acesta este cel mai eficient model de promovare a unui exemplu de cooperare şi interacţiune reală între persoanele cu dizabilităţi şi semenii lor.

În vara anului 2010, împreună cu Alexandru Răcănel, am iniţiat proiectul Doi pe o bicicletă în cadrul căruia am realizat primul tur al României pe bicicletă tandem.

În decembrie 2011 am stabilit împreună cu Alexandru Răcănel recordul de viteză la automobilism pentru nevăzători, pe pista aeroportului din Craiova, cu ajutorul celor de la BMW România.

În vara anului 2012, tot cu Alexandru, am parcurs pe o bicicletă tandem distanţa de la Arad la Londra, în cadrul campaniei Vezi Dincolo de Limite susţinută de Dolce Sport.

În 2013, la invitaţia Asociaţiei Assoc din Baia Mare, am fost promotorii campaniei Caravana Casper, în care, sub sloganul Dărâmă ziduri pentru a construi punţi, am parcurs 22 de oraşe reşedinţă de judeţ, tot pe bicicleta tandem.

În 2013 am înfiinţat o nouă entitate numită Clubul Sportiv Tandem Arena, care îşi propune promovarea disciplinelor sportive paralimpice, şi pe care am afiliat-o la Comitetul Paralimpic Român, la Federaţiile de Şah şi Ciclism, urmând să extindem numărul federaţiilor sportive la care ne vom afilia.

Din 2014, prin prisma parteneriatului pe care îl avem cu Şcoala de Deficienţi de Vedere Austrului din Bucureşti, suntem în curs de identificare şi cooptare a unor baze sportive care să se alăture demersului nostru de a selecţiona şi antrena copii cu dizabilităţi în diferite ramuri sportive şi de a forma echipe sportive împreună cu copii valizi de vârsta lor. Astfel, am demarat proiectul Sport pentru toţi alături de partenerii noştri de la Viva şi Aqua Magic. În cadrul acestuia am reuşit să oferim unei grupe de şase copii acces de două ori pe săptămână la un bazin de înot unde ei vor fi antrenaţi de studenţi voluntari din cadrul UNEFS şi nu numai.

Tot în 2014 am demarat proiectul School Bikes, prin care ne propunem să oferim biciclete tandem şcolilor pentru deficienţi de vedere din ţară. Un prim pas l-am făcut alături de Şcoala Austrului, căreia i-am oferit din resurse proprii două biciclete tandem şi un trainer fix de bicicletă pe care l-am amplasat în sala de sport. În derularea acestor activităţi ne bazăm pe sprijinul partenerilor noştri, Smart Atletic şi Bate Şaua.

Proiecte în desfăşurare în cadrul Asociaţiei Tandem

În afara domeniului sportiv, ne centrăm atenția asupra unor proiecte de maximă prioritate din domeniul mobilităţii urbane pentru persoanele cu deficienţe de vedere, bazate pe noile tehnologii inteligente şi pe utilizarea smart-phone-urilor.

Se află în derulare proiectul Smart Public Transport, finanţat de Fundaţia Vodafone Romania. Acesta constă în accesibilizarea a 500 mijloace de transport în comun ale RATB pentru persoanele cu deficienţe de vedere.

Un al doilea proiect, My Way Smart, finanţat de ING Bank Romania are ca obiectiv dezvoltarea unei aplicații GPS accesibilizată persoanelor cu deficienţe de vedere.

Proiectul Tandem Dance, finanţat de Ministerul Culturii şi de Fondurile Norvegiene, are in vedere dezvoltarea mobilităţii şi autonomiei personale prin intermediul tehnicilor de dans şi conştientizare corporală.