ciripituri-in-natura-fundatia-orange

„Ciripituri în natură” – finanțat de Fundația Orange

 

Proiectul „Ciripituri în natură” (Nature Tweets) promovează crearea unor materiale de studiu adaptate nevoilor speciale ale elevilor cu deficiențe de vedere. În prima fază a proiectului ne-am propus să creăm, împreună cu specialiști ornitologi, o serie de 10 lecții despre păsările din România. Materialul este complet accesibilizat pentru elevii cu deficiențe de vedere, combinând texte cu caractere mari, fișiere audio cu sunete specifice fiecărei specii de păsări și materiale tactile cu ilustrații în relief. 

Materialele audio și text sunt disponibile pe platforma IDEA (www.IDEA-ISA.ro), care conține deja lecții de istorie a Românilor, și care dorim să devină platforma de referință pentru materiale de studiu dedicate elevilor cu deficiențe de vedere.

Proiectul include și o caravană de ateliere în natură cu elevi ai școlilor pentru deficienți de vedere din țară (București, Buzău, Bacău, Galați, Cluj Napoca și Brașov). În cadrul acestor ateliere, elevii vor avea posibilitatea de a asculta „pe viu” cântecele păsărilor studiate și de a lua contact cu exponate din muzee.

„Ciripituri în natură” este un proiect la scară națională care se va derula pe o perioadă de un an. El este implementat de Asociația Clubul Sportiv Tandem Arena și este finanțat de Fundația Orange cu suma de 56.400 lei prin programul „Lumea prin Culoare și Sunet”, cel mai mare fond de finanțare dedicat persoanelor cu deficiențe de vedere/auz din România.

ATELIERELE

Cum sunt concepute?
În prima parte a atelierului (organizat preferabil in aer liber) inspectăm tactil o serie de materiale – mulaje, păsări împăiate si alte materiale educationale disponibile. Apoi studiem desenele tactile realizate in cadrul proiectului – pe care le avem noi deja.

 A doua parte a atelierului – antrenament audio pentru a identifica cântecul păsărilor. Sunetele sunt naturale (păsările prezente in parc) si înregistrate. Se vor prezenta si discuta tipuri de cântece, triluri, sunete de avertizare. Avem noi sunetele.

A treia parte a atelierului – vom face o plimbare in parc, pe un traseu circular, intr- o zona puțin zgomotoasă si unde am identificat multe pasari. Exercițiul va fi mixt – cântecele existente in gradina si unele înregistrate in prealabil vor fi identificate ca sursă (ce pasăre cântă?) și ca locație si vom discuta despre ele (explicații, povesti, etc.).

Atelierul durează cca. 60 de minute și are loc cu un numar limitat de copii (4-5) de vârste intre 10 si 18 ani, care inteleg cerintele specifice stării de urgentă (igienizare constanta a mâinilor, purtarea de masca in proximitate, etc.) si un număr foarte mic de însoțitori (3-4) pentru a respecta cerintele stării de urgenta.

Programul atelierelor
În București la Muzeul Național „Grigore Antipa” si Parcul Kisseleff – 28 iunie 2020
În Bacău la Vivariu (Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea”) – 6 august 2020
În Buzău la Muzeul Județean Buzău și Parcul Crăng – 11 august 2020
În Galați la Grădina Botanică din Muzeul de Științele Naturii „Răsvan Angheluţă” – 19 august 2020
În Cluj Napoca – Joi, 17 septembrie, ora 10, în curtea Muzeului Zoologic al UBB.
În Brașov – miercuri, 23 septembrie, ora 13.00 la Centrul de zi „Rază de lumină” Brasov.

 Contact de presă: Gilbert Iscu – 0721 284 428

Următorul și ultimul atelier „Ciripituri în Natură” pentru copii cu deficiențe de vedere va avea loc marți, 3 noiembrie 2020, ora 14.00 în grădina Trattoriei della Nonna, Str. Popa Nan nr. 5, București – Info 0721284428
urmatorul-atelier-brasov-ciripituri
Cel mai recent atelier „Ciripituri în Natură” pentru copii cu deficiențe de vedere a avut loc miercuri, 23 septembrie 2020, ora 13.00 la Centrul de zi „Rază de lumină” Info 0721284428
urmatorul-atelier-brasov-ciripituri

Primul atelier (pilot, video) a avut loc duminica 28 iunie, intre orele 11 si 13:30, in curtea Muzeului National de Istorie Naturala Grigore Antipa si in Parcul Kiseleff.

atelier-pilot-ciripituri-in-natura-fundatia-orange-bucuresti
Al doilea atelier a avut loc, joi 6 august 2020, de la ora 10.00 la Vivariul din Bacău, parte a Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea”.
atelier-bacau-ciripituri-in-natura-fundatia-orange-bucuresti

Galerie foto cu atelierul „Ciripituri în natură” de la Cluj Napoca

Marți 11 august 2020, Muzeul Județean Buzău a găzduit al treilea atelier „Ciripituri în Natură” pentru copii cu deficiențe de vedere din oraș și județul Buzău.
atelier-buzau-ciripituri-in-natura-fundatia-orange-bucuresti
Al patrulea atelier a avut loc, miercuri 19 august 2020, de la ora 9.30 la Grădina Botanică din Galați, parte a Complexului Muzeal de Științele Naturii „Răsvan Angheluţă”.
atelier-galati-ciripituri-in-natura-fundatia-orange-bucuresti
Al cincilea „Ciripituri în Natură” pentru copii cu deficiențe de vedere a avut loc joi, 17 septembrie 2020, ora 10.00 în curtea Muzeului Zoologic – UBB, Cluj Napoca. Info la 0721284428
al-cincilea-atelier-ciripituri-cluj

Ascultă interviul Andreei Bruckner la Radio Romania Cluj