Studiu de caz: Natura
“Studiu de caz: Natura” – proiect de educație incluzivă prin tehnologie digitală și ateliere senzoriale
Implementat la nivel național, “Studiu de caz: Natura” face parte din conceptul educație alternativă incluzivă Educatedra, ce oferă copiilor cu deficiențe de vedere acces la materiale de studiu digitale și tactile, adaptate nevoilor și capacității lor de înțelegere.
În cadrul proiectului, au fost create 15 lecții interactive, despre concepte de bază de fizică, chimie și astronomie. Lecțiile au fost create împreună cu specialiști chimiști și astronomi și sunt disponibile gratuit pe platforma www.idea-isa.ro. Materialele combină texte cu caractere mari, fișiere audio-video cu conținut educațional și materiale tactile cu ilustrații în relief. Astfel, cu ajutorul tehnologiei, copiii au acces la materiale de lucru interactive, bazate pe experiențe auditive și tactile, ce îi ajută să exploreze mai ușor lumea înconjurătoare.
O a doua componentă practică din proiect a fost caravana de ateliere “Studiu de caz: Natura”, organizată în parteneriat cu Complexul Muzeal de Științele Naturii “Ion Borcea”, Observatorul Astronomic “Victor Anestin” din Bacău și Casa Experimentelor din București. Astfel pentru membrii comunităților de copii cu deficiențe de vedere din Bucuresti, Buzău, Bacău, Cluj și Târgu Frumos, lecțiile de fizică, chimie și astronomie au devenit interactive și experiențiale; copiii au făcut cunoștință cu sistemul solar în miniatură, au înțeles ce este expansiunea Universului și au explorat tactil planșe cu reprezentări sugestive de atomi și molecule.
Proiectul a fost posibil prin intermediul unui grant în valoare de 94.200 lei, sumă acordată de Fundația Orange în cadrul programului “Lumea prin Culoare și Sunet”, cel mai mare fond de finanțare dedicat persoanelor cu deficiențe de vedere/auz din România.