Fotografie cu mainile unor copii care stau în jurul unei mese și studiază istoria într-o manieră tactilă: pipăind și atingând obiecte din lut și din piatră

IDEA – Educație accesibilă persoanelor nevăzătoare sau cu deficiențe de vedere

de | mart. 26, 2018

La început a fost IDEA, iar mai apoi au apărut cuvintele, hărțile 3D și materialele educative multisenzoriale. Datorită lor, persoanele nevăzătoare sau cu deficiențe de vedere au putut să studieze autonom și independent, pe baza unor materiale potrivite nevoilor și abilităților specifice.

Aceasta nu este doar o poveste frumoasă, ci o descriere sumară a unuia dintre proiectele asociației Tandem – platforma IDEA – Integrare și Dezvoltare prin Educație Alternativă.

IDEA este o platformă educațională accesibilă persoanelor cu deficiențe de vedere, ce își propune să aducă sub același click materiale educative acoperind o gamă largă de subiecte și materii școlare. Toate materialele din cadrul platformei sunt accesibilizate (auditiv și vizual) astfel încât să corespundă nevoilor persoanelor nevăzătoare sau cu deficiențe de vedere.

ISA sau „Istoria prin Sunet și Atingere” este primul capitol al platformei IDEA și ne invită să aruncăm un ochi (sau să aplecăm o ureche) asupra istoriei românilor. În cadrul ISA sunt proiectate materiale legate de istoria românilor, texte însoțite de materiale auditive, fotografii descrise, planșe și hărți 3D. Platforma va deveni disponibilă la jumătatea anului 2018, iar materialele disponibile sunt utile în parcurgerea programei pentru examenul de BAC la istorie.

ISA este mai mult decât o platformă on-line. Istoria prin sunet și atingere numără, până în prezent, workshopuri cu profesori de istorie, școli de vară cu elevi, ateliere de creație și educative, adresate persoanelor tipice și nevăzătoare, deopotrivă. În plus, se lucrează intens la lansarea unei cărți multisenzoriale de istorie, care prezintă istoria de dincolo de text, prin cuvinte și hărți 3D.

ISA poate fi găsită pe Facebook și pe Instagram, unde mai poposești din când în când, de dragul informației. Altfel, ISA lucrează de zor pentru ca noi să studiem cu spor!

 

„Ciripituri în natură” este al doilea capitol de pe platforma www.idea-isa.ro un proiect ce prezintă elevilor lecţiile de istorie naturală într-un mod interactiv şi jucăuş. Pe platformă puteți parcurge 10 lecţii de istorie naturală, despre 10 păsări din România, alese de un specialist ornitolog.

Vă invităm să parcurgeți materiale scrise despre ele, desenele tactile şi precum și materiale audio în care am surprins ciripiturile (că de aici vine şi titlul) adică toate tipurile de semnale pe care păsările şi le transmit: de la cântece de împerechere, până la ciripiturile cu care-şi cheamă puii sau cu care se avertizează de pericole.

Pentru a face totul și mai interesant pentru copiii, atunci când vom merge să distribuim materialele în şcoli, împreună cu grupe de câte 10 copii să mergem undeva într-un parc sau o pădure din jurul localităţii pentru a face o oră de istorie naturală acolo. Citește mai mult >>

Stați cu ochii pe noi și cu urechile ațintite, revenim în curând cu noi vești!

Acest video a fost filmat în cadrul Școlii de Vară IDEA (august, 2017), la Adamclisi, Tropaeum Traiani. Mai multe fotografii aici.