EXPLORE the UNSEEN
Proiectul nostru propune organizarea unor cursuri de dans şi conştientizare corporală pentru copiii nevăzători de la Şcoala de Deficienţi de Vedere Austrului din Bucureşti. Cursurile vor fi ţinute de 2 tineri instructori dansatori, beneficiari ai unui proiect anterior unde au deprins o tehnică specifică de predare pentru copiii cu deficienţe de vedere de la experta norvegiană Kjersti Engebrigtsen, dansatoare şi coregrafă norvegiană cu un masterat în educaţie prin dans a copiilor cu deficienţe de vedere.
Cursurile implică interacţiunea dintre un dansator profesionist şi un copil, dansatorul acţionând ca o oglindă prin care nevăzătorul înţelelege resorturile mişcării. În acest scop, vor fi implicaţi în proiect, pe lângă cei doi profesori, şi 8 tineri dansatori, studenţi sau absolvenţi, care vor deprinde la rândul lor metoda de predare pe care o vor putea folosi în viitor.
Cursul nostru doreşte să îi ajute pe copii să înveţe să se mişte normal printre semenii lor, să deprindă reflexele motorii de care vor avea nevoie în activităţile cotidiene. Mulţi nevăzători au probleme în privinţa mobilităţii şi o teamă de obstacole, le este greu să conceapă mişcările şi să se coordoneze. Foştii noştri elevi ne-au vorbit despre faptul că dansul i-a ajutat să îşi dezvolte creativitatea şi expresivitatea în mişcări.
Mai mult, cursurile pe care vi le propunem creează un spaţiu alternativ pentru sport şi exerciţiu. Faptul că se lucrează individual, în cupluri mixte dansator-nevăzător ajută la crearea unei apropieri şi a unui limbaj de comunicare prin gesturi şi cuvinte, iar nevăzătorul are ocazia să experimenteze mişcarea atingând corpul dansatorului, ceea ce ajută la o înţelegere mai corectă. În acelaşi timp, nu uităm că este vorba de copii, deci totul se desfăşoară ca o joacă, ca un concurs unde toată lumea câştigă.
Cursurile vor avea loc de 2 ori pe săptămână începând cu data de 18 ianuarie 2016, la Școala Austrului, cu care Asociaţia Tandem are un parteneriat de colaborare pe termen lung. Proiectul este finanțat de MOL România prin Programul MOL pentru Sănătatea Copiilor coordonat de Fundația pentru Comunitate.
Pentru alte detalii: Andreia Bruckner Telefon – 0744 533 278
