Fotografie cu mainile unor copii care stau în jurul unei mese și studiază istoria într-o manieră tactilă: pipăind și atingând obiecte din lut și din piatră

IDEA – Educație accesibilă persoanelor nevăzătoare sau cu deficiențe de vedere

de | mart. 26, 2018 |

La început a fost IDEA, iar mai apoi au apărut cuvintele, hărțile 3D și materialele educative multisenzoriale. Datorită lor, persoanele nevăzătoare sau cu deficiențe de vedere au putut să studieze autonom și independent, pe baza unor materiale potrivite nevoilor și abilităților specifice.

Aceasta nu este doar o poveste frumoasă, ci o descriere sumară a unuia dintre proiectele asociației Tandem – platforma IDEA – Integrare și Dezvoltare prin Educație Alternativă.

IDEA este o platformă educațională accesibilă persoanelor cu deficiențe de vedere, ce își propune să aducă sub același click materiale educative acoperind o gamă largă de subiecte și materii școlare. Toate materialele din cadrul platformei sunt accesibilizate (auditiv și vizual) astfel încât să corespundă nevoilor persoanelor nevăzătoare sau cu deficiențe de vedere.

ISA sau „Istoria prin Sunet și Atingere” este primul capitol al platformei IDEA și ne invită să aruncăm un ochi (sau să aplecăm o ureche) asupra istoriei românilor. În cadrul ISA sunt proiectate materiale legate de istoria românilor, texte însoțite de materiale auditive, fotografii descrise, planșe și hărți 3D. Platforma va deveni disponibilă la jumătatea anului 2018, iar materialele disponibile sunt utile în parcurgerea programei pentru examenul de BAC la istorie.

ISA este mai mult decât o platformă on-line. Istoria prin sunet și atingere numără, până în prezent, workshopuri cu profesori de istorie, școli de vară cu elevi, ateliere de creație și educative, adresate persoanelor tipice și nevăzătoare, deopotrivă. În plus, se lucrează intens la lansarea unei cărți multisenzoriale de istorie, care prezintă istoria de dincolo de text, prin cuvinte și hărți 3D.

ISA poate fi găsită pe Facebook și pe Instagram, unde mai poposești din când în când, de dragul informației. Altfel, ISA lucrează de zor pentru ca noi să studiem cu spor!

Stați cu ochii pe noi și cu urechile ațintite, revenim în curând cu noi vești!

Acest video a fost filmat în cadrul Școlii de Vară IDEA (august, 2017), la Adamclisi, Tropaeum Traiani. Mai multe fotografii aici.